OSMANİYE OSB DAHA DA DEVLEŞECEK
//

Enerji taşıma hatlarına, dev boru yatırımı!

Tosyalı Holding, halen ithalatla karşılanan gaz ve petrol taşıma borusunda yerli üretime hazırlanıyor.

Türkiye’nin dev doğalgaz ve ham petrol taşıma projelerinde ithalat yoluyla karşıladığı çelik borular, artık yerli üretilecek. Deniz altına da döşenebilecek nitelikli çelik boru yatırımı kararı alan Tosyalı Holding, yakında temelini atacağı tesislerde 2017 yılında üretime geçecek. Tosyalı, yıllık 500 bin tonluk üretim kapasitesine sahip yatırımı tamamladığında, 40 mm et kalınlığı ve 60 inch çapa kadar boyuna dikişli çelik boruda dünyanın sayılı üreticilerden biri olacak. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, bu üretimle Türkiye’nin TANAP ve benzeri projelerde yaşadığı “boynu büküklüğü ve dışa bağımlılığı ortadan kaldıracaklarını” söyledi.

Türkiye’nin enerji köprüsü olma stratejisi ve yeni kaynaklara ulaşma yolunda atacağı adımları ithalattan kurtaracak bir yatırım geliyor. Tosyalı Holding, et kalınlığı 40mm ve 60 inch çapa kadar boyuna dikişli LSAW (longitudinal submerged arc-welded) boruyu dünyada üreten birkaç üreticiden biri olacak. 2016’da başlayacak yatırım 2017 yılında tamamlanarak üretime geçecek. Yatırım tamamlandığında 500.000 ton/yıl kapasite ile çalışacak. Deniz altından geçecek petrol ve gaz hatlarında kullanılan bu boruları Türkiye yurtdışından temin ediyor.

Deniz altından geçecek hatlar için üretilecek

Kendilerini ‘Türkiye’nin global çelikçisi’ olarak tanımladıklarını söyleyen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Bu sorumlulukla davranıyoruz. Şimdi ülkemizin çok önemli bir açığını daha kapatacağız. Karasal boru üretimimiz tamam. Spiral olarak yapılıyor. Petrol ve gaz hatlarında esas boru projeleri boyuna dikişli olarak çıkar. Türkiye’de bu üretilemediği için boru sektörü ısrarla ‘bu projeyi spirale çevirin’ diye baskı yaparlar. Bu TANAP’ta da çok tartışıldı. Türkiye’nin bu tür enerji projelerinde boynu büküklüğünü, dışa bağımlılığını ortadan kaldıracağız” şeklinde konuştu.

Et kalınlığı 40mm’yi bulan, 20 mt uzunluğuna kadar ve 60 inch çapındaki boruları boyuna dikişli yani LSAW olarak dünyadaki birkaç üreticiden biri olacaklarını belirten Tosyalı, “Bu yatırımın kararını aldık. Üreteceğimiz özellikteki borular karasal hatlarda olduğu gibi, deniz altından geçen hatlarda da kullanılır. Bu boruların tamamı üretilemediği için, Türkiye’ye ithal ediliyor. TANAP’ta da yapamadığımız bu boruları ithal aldık. Bundan sonraki projelerde, Türkiye’nin dışa bağımlılığını ortadan kaldıracak hem de çok büyük bir kapasiteyle üretim yapacağız. 500.000 ton/yıl kapasite ile çalışacağız. En büyükler yapabiliyorsa biz de yaparız. Bir sanayici olarak sorumluluğumuz” açıklamalarını yaptı. “Yatırıma hemen 2016’da” başlayacağız” diyen Tosyalı, şunları kaydetti: “2017”de yani bir yıl içinde bu boruları sevk eder hale gelirim. Teknolojik pazarlıkları devam ediyor. Yatırımı yüzde 100 Tosçelik Spiral Boru Üretim Sanayi AŞ yapacak. Bu yatırım ile birlikte artık Türkiye’de üretilemeyecek hiçbir boru kalmayacak. Denizin altından da, dağların tepelerinde de geçecek boruları üreteceğiz. Sanayi Bakanımızla da yatırımımızı paylaştık.”

TANAP için rekor kırıyor kapasite aşarak çalışıyoruz

Türkiye’nin hali hazırdaki çelik üretim kapasitesi 40 milyon tonu bulurken, Tosyalı Holding ’in yurtdışındaki tesisleri ile birlikte 2020 için öngördüğü yıllık demir çelik üretimi 10 milyon tonun üzerine çıkacak. Katma değerli ürün üretecek prosesleri ile birlikte holding, bu büyüklüğü 20 milyon tonun üzerine taşıyacak.

Tosyalı’nın ithalata bağımlılığı ortadan kaldıracak projelerinin yanı sıra iki büyük yatırımı da devam ediyor. Japon Toyo Kohan ile birlikte 2016 yılının sonunda Osmaniye’de Tosyalı Toyo tesislerinde hassas çelik üretmeye hazırlanan holding, Cezayir’de de Türk özel sektörünün sıfırdan kurduğu cevherden demir çelik üreten ilk tesisi 2017’de devreye alacak. Japonlarla yapılan yatırımın büyüklüğü 500 milyon dolar. Cezayir’de devam eden proje ise 1.3 milyar dolara mal olacak bir mega yatırım. Holding demir çelik sektörü için adeta ‘çılgın proje’ olarak tanımlanabilecek bir yatırımı da hayata geçirecek. Tosyalı’nın fabrikalarının üstü güneş panelleri ile kaplanacak, ilk kez bir demir çelikçi üretimde kullandığı enerjinin yüzde 25’ini güneşten sağlayacak.

TANAP’ta en büyük payı kendilerinin üstlendiğini anımsatan Tosyalı, “400 bin tona yakın boruyu tek başımıza biz veriyoruz. Orada da bir başarı hikayesi yazıyoruz. İhaleye girdiğimizde öngördüğümüzün üzerinde üretim yapıyoruz. Over kapasite ile çalışıyoruz. Rekorlar üzerine rekorlar kırıyoruz. Biz taahhüdümüzü gününden önce teslim edeceğiz. Konjonktürde o hattın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Biz de üzerimize düşen sorumlulukla, başka projeleri aksatma pahasına bile olsa, oradaki taahhüdümüzün çok üzerinde sevkiyatlar gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Copyright © 2024 OOSB