BAŞBAKANIMIZ SAYIN PROF. DR. AHMET DAVUTOĞLU BÖLGEMİZDE TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILDI
//

BAŞBAKANIMIZ SAYIN PROF. DR. AHMET DAVUTOĞLU OSMANİYE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE TOSYALI TOYO ÇELİK ÜRETİM A.Ş. TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILDI

   Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Türkiye’nin ilk ileri teknoloji ve yüksek katma değerli yassı çeliğini üretecek olan TOSYALI TOYO ÇELİK ÜRETİM A.Ş. tesislerinin temel atma törenine katıldı. Temel Atma törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Vali Kerem Al, Osmaniye Milletvekilleri Durdu Mehmet Kastal ve Dr. Suat Önal, Toyo Kohan Yönetim Kurulu Başkanı Hirohiko Sumida, protokol mensupları, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri ve Siyasi Parti Temsilcileri katıldı.

   Törenin açılış konuşmasını yapan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, temeli atılacak tesisin 17. tesisleri olduğunu ifade ederek, "Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş ile birlikte yüksek teknolojili çelik ürünlerde Türkiye'nin dışa bağımlılığını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bu yatırımla birlikte ülkemizin tamamen ithal edilen bir ihtiyacını yurt içinde karşılayarak, cari açığın azalmasına daha fazla katkıda bulunacağız. Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde toplam 250 bin metrekare alanda inşa edilecek bu yatırımla birlikte ülkemizin yıllık yaklaşık 500 milyon dolarlık ileri teknoloji ürünü çelik ithalatını ikame etmeyi planlıyoruz. Yine bu yatırımla birlikte Türkiye'ye 300 milyon dolarlık ek ihracat girdisi sağlayacağız" dedi. Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş'nin, Osmaniye bölgesinde, yeni istihdam alanı olarak da önemli bir rol üstleneceğini vurgulayan Fuat Tosyalı, grup şirketlerinin bugün Türkiye'de 3.500'ü aşkın kişiye istihdam sağladığını, Cezayir ve Karadağ tesisleriyle birlikte toplam istihdam hacminin 6 binin üzerinde olduğunu belirterek yeni yatırımların da katkısıyla bu rakamın önümüzdeki 3 yıl içinde 10 bin kişiyi aşacağını öngördüklerini kaydetti.

   Temel atma töreninde konuşan Toyo Kohan Yönetim Kurulu Başkanı Hirohiko Sumida ise konukları Türkçe selamlayarak başladığı konuşmasında, temeli atılacak yatırımın çok büyük bir yatırım olduğunu ve bu yatırım için 3 yıldır hazırlık yapıldığını ifade ederek, Osmaniye'deki tesisteki üretim miktarının Japonya'daki tesisteki üretim miktarı ile aşağı yukarı aynı olacağını kaydetti. Hirohiko Sumida, bugün temeli atılan tesisle birlikte iki ülke arasındaki dostluk bağının daha da güçleneceğine inandıkları ifade ederek sözlerine son verdi.

   BAŞBAKAN DAVUTOĞLU, "BÜTÜN SANAYİ KURULUŞLARINI, SADECE DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE DEĞİL, BÜTÜN ALANLARDA YOĞUN VE İLERİ TEKNOLOJİK SAFHAYA GEÇMEYE DAVET EDİYORUM"

   Son olarak konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu tesisin temel atma törenini 4 açıdan önemsediklerini belirterek,  öncelikle sanayinin yapısal ve niteliksel değişimi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Türkiye'nin, Afro-Avrasya'nın özellikle Orta Avrupa'dan Doğu Asya'ya ve Afrika'ya kadar uzanan bölgede en büyük üretim üslerinden birisi olduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu, "Fransa-İtalya-Almanya hattıyla Doğu Asya'yı bir çizgi olarak belirlediğimizde, geride kalan Avrasya'nın ve Afrika'nın en büyük üretim üssü Türkiye. Bu üretim üssünde bizim temel hedefimiz, sanayimizin niteliksel bir değişim süreci yaşaması. O bakımdan 62. hükümeti kurar kurmaz yaptığımız en önemli atılımlardan birisi 25 sektörel dönüşüm programımızı ilan etmek oldu. Burada ilk ilan ettiğimiz 9 sektörel dönüşüm programında en çok vurguda bulunduğumuz husus, ithalata bağımlılığın azaltılması ve sanayide Ar-Ge'nin ve ileri teknoloji yoğunluğunun artırılması. Bunlar aslında birbirlerini destekleyen unsurlar. İstiyoruz ki; Türkiye ileri teknoloji ürünler üretsin ve ileri teknoloji ürünleri ihraç eden bir ülke haline dönüşsün. Orta düzey teknolojik aktarım kapsamından ileri düzey teknolojiye geçiş imkanı sağlasın" diye konuştu.

   Yatırımın, demir-çelik sektörüne ileri teknoloji boyutu kazandıracak olmasının heyecan verici olduğunu vurgulayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, yatırım sayesinde Japon bilgi, teknoloji ve tecrübesinin ülkeye aktarılacağını ifade ederek, "İthalata bağımlılığın azaltılması bağlamında, özellikle ileri teknolojili demir ithalatında 500 milyon dolarlık bir ikame sağlanacak olması dolayısıyla, bu tesisi kuran bütün yöneticilere teşekkürü borç biliyorum. Tam da bizim 62. hükümet döneminde ilan ettiğimiz sanayide reel sektörde dönüşümün doğasını yansıtan bir yatırım olarak her türlü takdirin üzerinde. Ayrıca, 300 milyon dolarlık bir ihracat potansiyelinde olması, dış ticaret açığımızın giderilmesine yaklaşık 800 milyon dolarlık katkı anlamına geliyor. Bu, yeni döneme intibak bakımından son derece önemli ve hepimize heyecan veren bir husus" dedi.

   Sözlerinin devamında  bütün sanayi kuruluşlarını, sadece demir-çelik sektöründe değil, bütün alanlarda yoğun ve ileri teknolojik safhaya geçmeye davet eden Başbakan Davutoğlu, "İnşallah bu 428 milyon dolarlık yatırımla, ikinci önemli boyut olarak demir-çelik sektöründe de niteliksel bir değişim yaşayacağımıza inanıyoruz. Bu konuda da Tosyalı Toyo şirketinin öncülük yapmasını bekliyoruz. Çünkü Türkiye, demir-çelik sektöründe en çok üretim kapasitesine sahip ilk 10 ülke arasına giriyor. Ancak baktığımızda hala ithalatımız, ihracatımızın yaklaşık 2 misli. Demir cevheri ve ileri teknoloji alanlarında yaptığımız ithalat dolayısıyla ihracatın 2 misli bir durumla, dengesizlikle karşı karşıyayız. Bu yatırımla ileri teknolojili ve katma değeri yüksek bir yapıya demir-çelik sektörüne gireceğine inanıyoruz. Bu açıdan da sadece sanayimizin genel dönüşümü bağlamında değil, demir-çelik sektörünün Türkiye'deki kendi içindeki dönüşümü bağlamında da son derece doğru ve stratejik bir adım olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.

   Türkiye ile Japonya'nın, son dönemde en üst düzeyde siyasi ilişkiler yanında çok önemli stratejik projeleri yapma yönünde çok örnek işbirliği sergilediğini anlatan Davutoğlu, "Başbakanlık Yatırım Ajansımızı da bu konuda tebrik ediyorum. Yakın takiple özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın Japonya seyahati esnasında bu büyük yatırımın ülkemize gelmesini sağlayacak önemli bir çerçeve oluşturdular. Bundan sonra da Başbakanlık Yatırım Ajansı, bütün bu alanlarda katkı vermeye ve Türkiye'ye daha çok yabancı yatırımın girmesi konusunda da çaba göstermeye devam edecek" dedi.

   BAŞBAKAN DAVUTOĞLU, "ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ'NİN ERZİN LİMANI'NA BAĞLANTISI EN KISA ZAMANDA TAMAMLANACAK"

   Dördüncü önemli hususun Osmaniye ile ilgili olduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu, sanayinin Anadolu'nun her alanına yayılmasından büyük heyecan duyduğunu söyleyerek, sadece belli yerlerde, Marmara, Ege'de belli alanlarda yoğunlaşan sanayinin süratle Anadolu'nun her bir köşesine yayılmasını, sanayi tesislerinin bütün illerde daha görünür hale gelmesini ve ileri teknoloji uygulayan yapılar olarak yerleşmesini arzu ettiklerini söyledi. Osmaniye'nin, gelecek dönemde de lojistik imkanları itibarıyla vaatleri bünyesinde barındıran bir il olduğunu belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Osmaniyeli sanayicilerimize, bütün Osmaniye'ye bir güzel müjdeyi de vermek istiyorum. İnşallah Organize Sanayi Bölgesi'nin Erzin Limanı'na bağlantısı en kısa zamanda tamamlanacak. Böylece Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırım yapıldığında, bu yatırımın limanlar üzerinden uluslararası ve küresel piyasaya aktarımı konusunda hiçbir engel kalmamış olacak" diye konuştu.

   Son 12 yılda kat edilen mesafeyi örnek veren Başbakan Davutoğlu, "2002 yılında, Osmaniye'de 1 organize sanayi bölgesi vardı ve sadece 25 kişi çalışıyordu. Şimdi 2 organize sanayi bölgesi var ve 10 bin 500 kişi çalışıyor. 12 yılda çok güçlü bir sanayi altyapısı oluştu. İnşallah bu sanayi altyapısını daha da geliştirmeye kararlıyız. Yine 2002 yılında Osmaniye'den yapılan toplam ihracat, 700 bin dolardı. Şimdi ise Osmaniye'den yapılan, geçen seneki ihracat 134 milyon dolar. Yani Osmaniye'de 12 yılda ihracat artışı yaklaşık 190 misli artmış görünüyor. Bu da ekonomide sağladığımız dinamizmin nasıl Anadolu'ya büyük bir etki yaparak yayıldığının son derece çarpıcı göstergesi" dedi.  Başbakan Davutoğlu tesisin yapımında emeği geçen bütün yöneticilere teşekkür ederek sözlerine son verdi.

   Konuşmaların ardından tesisin temeli  Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından atıldı.

 

Copyright © 2024 OOSB